ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

 

 

ΥΛΙΚΑ

 2 χοιρινές μπριζόλες λαιμο

 100 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακές

 4 σκελ. σκόρδο

 1 κ.σ. μπαχάρι σε κόκκους 

 2 καρφ. γαρύφαλλο

 2 φύλλα δάφνης

 2 φύλλα φασκόμηλo

 2 κλων. φρέσκια ρίγανη

 250 γρ. πατάτες

 1 σελινόριζα μέτρια 

 1 καρότο

 150 ml κρασί μοσχάρι

 1 ζωμό κότας Knorr Σπιτικός

 Χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι

 ½ κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s Mild (προαιρετικά)

 Αλάτι - πιπέρι

 150 γρ. γραβιέρα

 1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τη σελινόριζα ή το καρότο και τα κόβουμε σε κομμάτια ίδιου μεγέθους. Προσθέτουμε τις πατάτες, την σελινόριζα ή το καρότο και τα σκόρδα με τη φλούδα τους στις μπριζόλες. Βάζουμε τα μπαχαρικά και τα φύλλα δάφνης μέσα σε τούλι και το τοποθετούμε και αυτό μέσα στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό κότας, την φρέσκια ρίγανη και τα φύλλα φασκόμηλου. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 – 40 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσει το κρέας και τα λαχανικά. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα.

Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε και την εκδοχή όπου λιώνουμε τα λαχανικά που συνοδεύουν τις μπριζόλες. Σ’ αυτή την εκδοχή μεταφέρουμε τα λαχανικά σε μια επιφάνεια ή σε ένα σκεύος και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού λιώνουμε τα λαχανικά. Λιώνουμε και τα σκόρδα μαζί με τα λαχανικά, για να αφαιρέσουμε την φλούδα τους, κρατάμε το σκόρδο από την μυτούλα, πατάμε με το πιρούνι σπρώχνοντας το εσωτερικό του σκόρδου προς τα έξω. Στην συνέχεια προσθέτουμε στα λιωμένα λαχανικά το τυρί, τη μαργαρίνη με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, κι αν χρειάζεται φρέσκια ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε ένα πιάτο πρώτα τον πουρέ, από πάνω την μπριζόλα  εφόσον το επιθυμούμε μπορούμε να κόψουμε την μπριζόλα στο μέγεθος που μας αρέσει περιχύνουμε με σάλτσα από το τηγάνι και γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι και ένα κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης.

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ KAI ΣΠΑΝΑΚΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

 

 

ΥΛΙΚΑ

2      κ. χοιρινό μπούτι

     500 γρ. σπανάκι φρέσκο

     400 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί

4 κρεμμύδια φρέσκα

2 πράσα

½ κ.γ. κύμινο

2 φύλλα σφολιάτας

Ελαιόλαδο Άλτις

Αλάτι

Πιπέρι

Καλαμάκια για σουβλάκια

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και τα πράσα σε χοντροκομμένες φέτες, κομμένες στα δυο. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα λαχανικά που κόψαμε. Μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το κύμινο, το οποίο ταιριάζει πολύ με το κατσικίσιο τυρί. 
Όταν μαραθούν λίγο τα λαχανικά, προσθέτουμε φρέσκο σπανάκι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να «πέσει» το σπανάκι και να μείνει ο μισός όγκος από τον αρχικό. Σπάμε μέσα με το χέρι το κατσικίσιο τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Αλατοπιπερώνουμε.  Ανακατεύουμε ξανά, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό ένα-δύο λεπτάκια να κρυώσει. 
Απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής το χοιρινό μπούτι, το οποίο μας το έχει ανοίξει ο χασάπης, έχει αφαιρέσει το κόκαλο και το έχει χτυπήσει να απλώσει. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο μεριές.
Το γεμίζουμε από την μέσα μεριά, από κει δηλαδή που ήταν το κόκαλο. Απλώνουμε την γέμιση με το κατσικίσιο τυρί σε μια παχιά λωρίδα στο κέντρο και τυλίγουμε σε ρολό. Μπήγουμε καλαμάκια στις δύο άκρες και στην μέση, για να μην ανοίξει. Δεν χρειάζεται να το δέσουμε πολύ σφιχτά.  Όση γέμιση μας περισσέψει δεν την πετάμε. Την  χρησιμοποιούμε ως γέμιση για τυροπιτάκια ή την βάζουμε με αυγά στο τηγάνι και κάνουμε ομελέτα! 
Στη συνέχεια, παίρνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει το κρέας μέσα, την ζεσταίνουμε καλά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το ρολό από όλες τις πλευρές. Για να θωρακιστεί καλά το κρέας χρειάζεται αντικολλητικό σκεύος και δυνατή φωτιά. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε τα καλαμάκια από το ρολό. Το αφήνουμε να κρυώσει 6-8 λεπτά. Στη συνέχεια το τυλίγουμε σφιχτά σε σφολιάτα, για να κλείσει μέσα όλους τους χυμούς του και να βγάλει περισσότερα αρώματα και γεύση.  Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το αφήνουμε πάνω στο χαρτί του. Το βρέχουμε λίγο, για να κολλήσει καλά στο τύλιγμα. Τοποθετούμε πάνω το κρέας και ξεκινάμε να τυλίγουμε. Το χαρτί της σφολιάτας βοηθάει πολύ στο φορμάρισμα αλλά φυσικά αφού τυλίξουμε το ρολό το βγάζουμε! Διπλώνουμε τα πλαϊνά της σφολιάτας, για να μην φύγουν οι χυμοί από το κρέας. 
Τοποθετούμε το ρολό με την σφολιάτα σε αντικολλητικό ταψί που είναι λαδωμένο ή στρωμένο με μια λαδόκολλα. Σκεπάζουμε το ταψί με μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο ,  για 1 ώρα και 15 λεπτά. Μετά, το ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, για να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η σφολιάτα και να ψηθεί. [αν δεν έχουμε αέρα στο φούρνο μας βάζουμε πάνω κάτω αντίσταση για 1 ½ ώρα στους 160ο C και για 40-45 λεπτά στους 180ο C.] Περιμένουμε να κρυώσει περίπου ένα τέταρτο πριν το σερβίρουμε, για να ξεκουραστεί η σφολιάτα και να μην τρίβετε. Το κρέας, άλλωστε, κρατάει την θερμοκρασία του, οπότε μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κρυώσει.

 

XOIΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ ΠΑΝΕ ΜΕ ΣΩΣ

Υλικά

Για τα φιλέτα
2 χοιρινά φιλέτα, κομμένο σε 4 κομμάτια
αλάτι και πιπέρι
αλεύρι για το πανάρισμα
2 αυγά για το άλειμμα
περίπου 3 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά

Για την σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
1/3 φλιτζάνι τουρσί
1 ή 2 τζαλαπένο πιπεριά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι καγιέν
1 1/2 κουταλιά αλεύρι
1 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα

 

Εκτέλεση

Σε ξύλο κοπής κόβουμε σε 4 κομμάτια, με 2 φύλλα μεμβράνης  καλύπτουμε το κάθε κομμάτι φιλέτου και το χτυπάμε δυνατά μέχρι να πλατύνει.
Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και από τις δυο πλευρές.

Βάζουμε τα φιλέτο σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω το  αυγό και καλύπτουμε τα φιλέτα με το μείγμα αυγού.
Ρίχνουμε τα φιλέτα μέσα στη γαλέτα και πασπαλίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο.
Αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.

Στη συνέχεια κόβουμε σε κομματάκια τις πίκλες μαζί με την πιπεριά., το ίδιο κάνουμε και με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε κατσαρόλα με λιωμένο βούτυρο με τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας .
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις σε χαμηλή φωτιά για 6 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σε καυτό λάδι τα φιλέτα και τα μαγειρεύουμε για 4 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος στον φούρνο για 5 λεπτά και σερβίρουμε με τη σως.

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΡΙΚΑΣΕ

 

ΥΛΙΚΑ

 

  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 3 αυγά
  • 1 κιλό χοιρινό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνιθο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα σέλινου

 

EKTEΛΕΣΗ

Κόβετε το κρέας σε μερίδες βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε προσθέτετε 2 φλυτζάνια νερό, το σέλινο, το μαρούλι και τον άνιθο αλατοπιπερώνετε 

Αφήνετε να βράσουν 2 ώρες περίπου 
Μόλις είναι έτοιμα κλείνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο 
Χωρίζετε τους κρόκους απο τ ασπράδια 
Στίβετε το λεμόνι 

Χτυπάτε τους κρόκους 
Χτυπάτε τ΄ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα 

Ρίχνετε τους κρόκους στην μαρέγκα

Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού

Προσθέτετε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψει το αυγό 

Γυρίζετε το μίγμα στην κατσαρόλα -Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού 

 

                                                                                                    

 

ΜΟΣΧΑΡΙ STIR FRY

 

 

Υλικά

για το μοσχαράκι
400γρ μοσχάρι φιλέτο ζουλιέν
80γρ ηλιέλαιο
5γρ κορν φλάουρ
100γρ κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
50γρ τζίντζερ, ψιλοκομμένο
50γρ σκόρδο ψιλοκομμένο
100γρ κρεμμύδι, λεπτές φέτες
50γρ πιπεριές κόκκινες ζουλιέν
50γρ πιπεριές κίτρινες ζουλιέν
50γρ μπρόκολο, ελαφρά βρασμένο
50γρ μανιτάρια, λεπτές φέτες
50γρ φασολάκι μπιζέλι (snow peas)
150γρ σάλτσα σόγια

Υλικά για τη σάλτσα σόγια
100γρ μέλι
40γρ σκόρδο
300γρ νερό
50γρ ξύδι ρυζιού
200γρ σόγια
 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι (wok κατά προτίμηση) σε πολύ δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο από το ηλιέλαιο στο μοσχάρι ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ και ξανανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο τηγάνι σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και αποσύρουμε. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ μέχρι να μυρίσουν έντονα. Προσθέτουμε κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα φασολάκια στο τέλος και σοτάρουμε για λίγο δεύτερα. Προσθέτουμε την σάλτσα και αν χρειαστεί πήζουμε με λίγο κόρν φλάουρ. Συνοδεύουμε με ρύζι ή noodles. Οι ποσότητες και τα υλικά στην συνταγή μπορούν να αλαχθούν κατά βούληση.

 

Τοποθετούμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουν για 5 λεπτά. Κρυώνουμε και διατηρούμε στη συντήρηση.

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

 

Υλικά

Χοιρινό καρέ
Τζίντζερ
Φρέσκο κρεμμύδι
Ροδάκινο
Ντομάτες
Θυμάρι
Λάχανο
 

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε το καρέ και εν συνεχεία σοτάρουμε τα φιλετάκια. Δημιουργούμε ένα «κρεβατάκι» από το τζίντζερ, το θυμάρι και το κρεμμύδι. Ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα στο φούρνο.

Για τη σάλτσα

Σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τη ντομάτα, το ροδάκινο και το τζίντζερ. Προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για περίπου 4’. Πολτοποιούμε το μείγμα σε μπλέντερ και στη συνέχεια το περνάμε από ψιλό σουρωτήρι.

 

 

 

 

ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΑ

 

YΛΙΚΑ

500 γρ. καπνιστό χοιρινό 
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια 
5-6 πράσα (το λευκό μέρος και το τρυφερό από το πράσινο) 
2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο 
1 κουταλάκι εστραγκόν 
αλάτι (με προσοχή) 
πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αγοράζουμε καπνιστές μπριζόλες, χωρίς κόκκαλο. 
Τις κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια. 
Οι μπριζόλες να μην είναι πολύ λεπτές, να έχουν πάχος κάτι λιγότερο από ένα δάχτυλο περίπου.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. 
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε σε φετάκια τα κρεμμύδια. 
Σε ένα μεγάλο απλωτό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κυβάκια του καπνιστού χοιρινού για 3-4 λεπτά, να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 
Αφαιρούμε τα κυβάκια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. 
Συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. 
Τα σωτάρουμε μερικά λεπτά να μαλακώσουν λίγο. 
Κατόπιν προσθέτουμε πιπεράκι, το εστραγκόν, αλάτι λίγο και με προσοχή και 100 ml νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, καπακώνουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα πράσα να σιγομαγειρευτούν για 15-20 λεπτά. 
Κατόπιν ρίχνουμε στο τηγάνι και το καπνιστό χοιρινό. 
Ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε όλα τα υλικά να μαγειρευτούν μαζί για 1-2 λεπτά.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  •     2 κιλά χοιρινό για τηγανιά
  •     1 κουτάκι μπύρα
  •     1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
  •     1 μέτρια πράσινη πιπεριά
  •     1 κρεμμύδι
  •     1 κούπα χυμό ντομάτας
  •     1/2 κούπα ελαιόλαδο
  •     ρίγανη
  •     αλάτι 
  •     πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bάζουμε το κρέας στη γάστρα , κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και τις πιπεριές σε χοντρά μπαστουνάκια ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για πέντε ώρες.Έπειτα το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μείνει με το λάδι του. 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΞΙΔΑΤΟ

 

ΥΛΙΚΑ

  •     1 κιλό χοιρινό (κατά προτίμηση μπούτι) κομμένο σε δύο κομμάτια
  •     1 κιλό λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  •     1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  •     μισό μήλο κομμένο σε φέτες (μαζί με τη φλούδα)
  •     1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •     6 κουτ. σούπας λάδι
  •     3 κούπες ζωμό κρέατος
  •     αλάτι, πιπέρι
  •     ξίδι (ανάλογα με το γούστο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το μισό λάδι σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ζωμό κρέατος και αφού πάρει βράση, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα.Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη. Κρατάμε το ζωμό σ' ένα μπολ (πρέπει να είναι περίπου δύο κούπες).Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι με τη ζάχαρη και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και μετά προσθέτουμε τα μήλα. Τα γυρνάμε λίγα λεπτά όλα μαζί στη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό που είχαμε κρατήσει (αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό). Αφήνουμε να πάρει βράση, αφαιρούμε τα μήλα (τα κρατάμε σ' ένα πιατάκι) και προσθέτουμε το κρέας και το λάχανο. Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου ανακατεύοντας ενδιάμεσα μια-δυο φορές.Μετά από 45 λεπτά δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το ξίδι κατά βούληση (εγώ, επειδή μου αρέσει ξιδάτο ρίχνω περίπου 10 κουτ. σούπας), ξαναβάζουμε τα μήλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ακόμα.

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

2 φλυτζάνια νερό

1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλυτζάνι λάδι

1 κιλό χοιρινό

αλάτι και πιπέρι

1 μεγάλο μάτσο σέλινο

 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι και το μαϊντανό να τσιγαριστούν προσθέτετε και το κρέας και το τσιγαρίζετε ρίχνετε το νερό και το σέλινο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια αλατοπιπερώνετε σκεπάζετε και αφήνετε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ

 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτηράκι κρασί

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλυτζάνι λάδι

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες

2 κουταλάκια μουστάρδα

αλάτι και πιπέρι

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει προσθέτετε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζετε ρίχνετε το κρέας σβήνετε με κρασί αλατοπιπερώνετε προσθέτετε 2 φλυτζάνια νερό όπου έχετε διαλύσει την μουστάρδα σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με την σάλτσα του. 
 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ, ΜΗΛΑ, ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ & ΣΤΑΦΙΔΕΣ

 

ΥΛΙΚΑ

     1 κιλό χοιρινό για ρολό

     3 κυδώνια

     3 μήλα

     50 γρ. σταφίδες

     10 δαμάσκηνα

     ½ ποτ. κόκκινο κρασί

     ½ ποτ. χυμό πορτοκάλι

     50 γρ. κουκουνάρι

     Αλάτι, πιπέρι

     2 κ.σ. μέλι

     3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα

     Μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το χοιρινό για να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε ή ζητάμε από τον κρεωπώλη να μας το χτυπήσει.Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τα κυδώνια κυδωνάτα και τα βάζουμε μέσα σε μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν μας φαίνεται δύσκολο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυδώνια με τη φλούδα τους.Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα, αν δεν έχουμε απύρηνα.Απλώνουμε το χοιρινό σε βαθύ ταψί και το αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με μαργαρίνη. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.Βάζουμε στην μέση του χοιρινού σειρές με τα μήλα, τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και βάζουμε σε κουταλιές από πάνω τη μαρμελάδα –δεν χρειάζεται να την απλώσουμε γιατί θα πάει παντού μόλις ζεσταθεί.Το τυλίγουμε προσεκτικά σηκώνοντας της δύο πλευρές, ώστε να μπουν η μία κάτω από την άλλη. Δεν θα φτιάξουμε ένα τέλειο ρολό γιατί η γέμιση είναι μπόλικη. Για να ενώσουμε καλά το τυλιγμένο χοιρινό καρφώνουμε ξύλινα σουβλάκια.Βάζουμε στο ταψί τα μήλα, κυδώνια και δαμάσκηνα που δεν μας χώρεσαν μέσα στο χοιρινό και τα αλατοπιπερώουμε καλά. Αναμιγνύουμε το κρασί με τον χυμό πορτοκάλι και περιχύνουμε το κρέας. Προσθέτουμε από πάνω λίγη ρευστή μαργαρίνη για να κάνει ωραία κρούστα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 2 ώρες. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στους 250 και κατεβάζουμε στους 200 για την υπόλοιπη ώρα. Ραντίζουμε το κρέας με την σάλτσα απο το ταψί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεται μία ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό κρέατος.Για να σερβίρουμε κόβουμε το κρέας σε μερίδες, αφήνοντας από ένα σουβλάκι σε κάθε κομμάτι για εφέ. Προσθέτουμε μερικά φρούτα για γαρνιτούρα και περιχύνουμε με σάλτσα από το ταψί.

 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ & ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

 

ΥΛΙΚΑ

     600 γρ. χοιρινό σπάλα χωρίς λίπος

     3 κολοκυθάκια

     70 γρ. ελαιόλαδο Άλτις

     150 γρ. κρεμμύδι

     ½ ποτ. λευκό κρασί

     1 κ.σ. κόλιανδρο σκόνη

     Χυμό 2 λεμονιών

     Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα κολοκύθια σε μικρά κομμάτια.Στίβουμε τα λεμόνια για το χυμό.Σε ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κολοκύθια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα διατηρούμε σε μπολ.Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε το κρέας που εχουμε κοψει σε κύβους για να πάρει χρώμα απο όλες τις πλευρές.  Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, σβήνουμε με το κρασί  και λίγο νερό, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με καπάκι για να μαγειρευτεί για περίπου μία ώρα.Μετα από την πρώτη  ωρα ψησίματος προσθέτουμε τα κολοκύθια και το λεμόνι και βράζουμε για 6-7 λεπτά ακόμα.Αν χρειαστεί να δέσει η σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό.

 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ

 

ΥΛΙΚΑ

     1 χοιρινό κότσι (1 κιλό)

     3 σκελ. σκόρδο

     1 κ.σ. ροζ πιπέρι

     1 ποτ. χυμό ροδιού

     1 ποτ. κρασί λευκό

     ½ φλ. χυμό λεμόνι

     1 σφην. σόγια σος

     ½ φλ. μέλι

     Μουστάρδα με μέλι Maille au miel

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το κότσι από το δέρμα και το λίπος, το πλένουμε και το στεγνώνουμε καλά.Βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το σκόρδο και το πιπέρι να τσιγαριστούν χωρίς λάδι, ίσα ίσα να βγάλουν τα αρώματά τους.Χωρίς να προσθέσουμε λάδι βάζουμε το κότσι να τσιγαριστεί από όλες τις πλευρές στην κατσαρόλα και αφού το ροδίσουμε αφαιρούμε το σκόρδο και το πιπέρι από την κατσαρόλα.Περιχύνουμε το κότσι με το χυμό λεμονιού, το μέλι, το λευκό κρασί, τη σόγια και το ρόδι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να χωρίσει το κρέας από το κόκαλο (περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά).Αν χρειαστεί υγρά στο ενδιάμεσο προσθέτουμε χυμό από ρόδι.Σερβίρουμε ιδανικά με μουστάρδα Maille με μέλι και συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου και ρύζι στον ατμό.

 

 

 

ΧOIΡΙΝΗ ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ BBQ

 

ΥΛΙΚΑ

     2 παντσέτες παχιές

Για την σάλτσα bbq:

     1 φλ. μπέικον κομμένο σε καρέ

       1 φλ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

     1 φλ. πράσινο μήλο ψιλοκομμένο

     1 σκελ. σκόρδο

     1 ½ κούπα κέτσαπ Helmann`s

     2/3 φλ. ξύδι ρυζιού

     1/2 φλ. χυμό μήλου

     1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη

     ¼ φλ. μηλόξυδο

     3 κ.σ.Worchestershire sauce

     1 κ.σ. μουστάρδα dijon

      ¼ κ.γ. πιπέρι

     Ελάχιστο πιπέρι Καγιέν

     Ελάχιστο κόκκινο πιπέρι

     Ελαιόλαδο `Αλτις

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κέτσαπ, το ξύδι ρυζιού, τον χυμό μήλου, τη μαύρη ζάχαρη, το μηλόξυδο, την Worchestershire sauce, την μουστάρδα και τα πιπέρια. Ανακατεύουμε καλά. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε το μπέικον. Όταν ροδίσει και βγάλει το λίπος του ρίχνουμε και τα κρεμμύδια. Όταν μαλακώσουν ελαφρώς προσθέτουμε και το μήλο και μετά το σκόρδο. Σβήνουμε με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ανακατέψει στο μπολ. Βράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά της και να μελώσει. Προσέχουμε να ανακατεύουμε συνεχώς. Δεν κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, γιατί θέλουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει η σάλτσα.Την πανσετα την ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε ψηστιέρα και την σερβίρουμε με την σος του μπάρμπεκιου. Μπορούμε να ψήσουμε την παντσέτα με την σως στον φούρνο για 5 λεπτά για να καραμελώσει ακόμα πιο πολύ η σως.

 

 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ


ΥΛΙΚΑ

     1 κ. χοιρινό κιλότο

     ½ κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s Mild

     3 δαφνόφυλλα

     1 σκελ. σκόρδο

     ½ ποτ. Μαρουβά ή κόκκινο κρασί

     1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις

    Αλάτι - πιπερι 

    Ρίγανη 

    1 κρεμμύδι για το σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 φλ. λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το χοιρινό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο λιωμένο, ρίγανη και μουστάρδα και το αφήνουμε να σιγοβράσει και να τσιγαριστεί. Μόλις πάρει λίγο χρώμα συμπληρώνουμε 1 φλ. βραστό νερό, το χαμηλώνουμε το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης. Σ’ αυτό το σημείο, το κρέας μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη, και κάθε φορά που θέλουμε να παίρνουμε όσο χρειαζόμαστε και να τελειώνουμε την διαδικασία της τηγανιάς. Σε πολύ καλά ζεσταμένο τηγάνι βάζουμε το κρέας και σβήνουμε με το μαρουβά, ελλείψει μαρουβά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε κόκκινο ξηρό κρασί. Μόλις χυλώσει το ζουμάκι του, το σερβίρουμε με ροδέλες κρεμμυδιού.

 

 

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ - ΦΥΡΙΚΙΑ & ΒΟΤΑΝΑ


ΥΛΙΚΑ

    1 κ. χοιρινό ψαρονέφρι 

    2 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft

    4 αχλάδια

    4 φιρίκια

    3 κλων. θυμάρι

    3 κλων. δενδρολίβανο

    1 κ.γ. εστραγκόν

    1 κ.γ. ζάχαρη

    Αλάτι - πιπέρι

    Ελαιόλαδο Άλτις

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε μερίδες (περίπου 250 γρ. έκαστη). Βάζουμε 2 – 3 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όσο να πάρει χρώμα. Μόλις ροδίσει το ψαρονέφρι το αφαιρούμε από το τηγάνι. Ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια και τα αχλάδια και τα κόβουμε στα 4. Αν δε βρούμε φιρίκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3 πράσινα μήλα. Τα αχλάδια εάν θέλουμε τα αφήνουμε με τη φλούδα. Σε ένα άλλο τηγάνι, βάζουμε μαργαρίνη με βούτυρο και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι και το δενδρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια, και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν προσθέτουμε το ψαρονέφρι, συμπληρώνουμε ½ φλ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι - πιπέρι και σιγοψήνουμε για 8 λεπτά. Η διαδικασία των φρούτων μπορεί να γίνει και στο ίδιο τηγάνι με το ψαρονέφρι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. μαργαρίνη με βούτυρο για να δέσει η σάλτσα μας. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.